Boek
Nederlands

Reizigers van een nieuwe tijd : Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst

+1
Reizigers van een nieuwe tijd : Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst
×
Reizigers van een nieuwe tijd : Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst Reizigers van een nieuwe tijd : Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst

Reizigers van een nieuwe tijd : Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst

In de vroege zeventiende eeuw bekeerde Jan Janszoon uit Haarlem zich tijdens zijn Noord-Afrikaanse ballingschap tot de islam. Hij werkte zich met gemak op tot admiraal van de Barbarijse piratenstad Salé in Marokko. Daarmee toonde hij het menselijke vermogen om zich met een nieuwe cultuur te vereenzelvigen, zó dat hij deze hartstochtelijk verdedigde en er een dominante kracht bleek te kunnen zijn.
Onderwerp
Islam, Bekering
Extra onderwerp
piraten, Janszoon, Jan
Titel
Reizigers van een nieuwe tijd : Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst
Auteur
Abdelkader Benali
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2020
64 p.
ISBN
9789029542449 (paperback)

Besprekingen

In oktober 2020 vindt de Maand van de Geschiedenis plaats, een gebeuren dat door middel van speciale publicaties en activiteiten aandacht vraagt voor het verleden. Was het thema vorig jaar 'Zij/Hij', ditmaal is het thema 'Oost/West'. Het essay – dat dit jaar geschreven wordt door Abdekader Benali – zal uiteraard aansluiten bij dat thema. Benali vertelt het verhaal van Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die zich in de vroege zeventiende eeuw bekeerde tot de islam en in Marokkaanse dienst trad. “Het wij-zij-denken lijkt alleen maar sterker te worden. Hoe kunnen we laten zien dat het niet zo zwart-wit ligt, dat het narcisme van de kleine verschillen met al z’n spanningen alleen maar kan leiden tot waandenkbeelden over elkaar? Door aandacht te hebben voor grensgangers, de personages die in onze rijke geschiedenis tussen de culturen reisden en die zich niets aantrokken van afkomst, nationale identiteit of religie”, aldus Benali.

Over Abdelkader Benali

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Matěj Baťha

Abdelkader Benali (Ighazzazen, Marokko, 25 november 1975) is een Marokkaans-Nederlandse schrijver en tv-presentator.

Biografie

Benali werd geboren in Marokko, en kwam op vierjarige leeftijd naar Rotterdam. Later verhuisde hij naar Amsterdam. Benali schrijft behalve romans en toneel ook artikelen en recensies voor onder meer Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, Esquire, de Volkskrant, Passionate Magazine en Vrij Nederland. Hij is tweewekelijks columnist voor Trouw. Voor zijn romandebuut Bruiloft aan zee werd hij in 1997 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, die hij in 2003 kreeg voor zijn tweede roman, De langverwachte.

Tijdens de Israëlisch-Libanese Oorlog in 2006 verzorgde Benali voor Vrij Nederland een weblog vanuit Libanon, waar hij bij het uitbreken van de oorlog toevallig verbleef. In 2010 trok hij met Jan Mulder in het programma Wereldkampioen van Afrika door Afrika in aanloop naar h…Lees verder op Wikipedia